by sju_rod 19/7/2010, 14:10
Veliko ime,nema šta ali i veliki motor,dapače super motor.Od kako su Super Tenere i Africa Twin izašli iz proizvodnje BMW 1200 GS je bio neprikosnoveni vladar klase.Novi Super Tenere bavarskoj legendi baca rukavicu u lice.Yamaha se odlučila na redni dvocilindarski motor kao i kod prvog modela iz 1989 XTZ750 ali sa jednom razlikom,na novom paralelnom twinu koristi koljenastu radilicu s klipnjačama pomaknutim u fazi od 270 stupnjeva i omogučila redosljed paljenja i zvuk V2 motora sa 90 stupnjeva gdje se dokazala kod davno zaboravljenog TRX 850. i zato se znalo da če novokonstruirana 1199-kaimati jednako dugačak hod jer takva interpretracija ciljane karakteristike s velikim okretnim momentom ima veliki utjecaj pri donjem i srednjem broju okretaja.S vrhunskim perfomansama od 110 KS Yamahin twin trebao bi biti točno jednak nedavno pojačanom GS pri čemu bi tu vrijednost trebao postiči za 500 okretaja manje.Vezano uz elektroniku uočavaju se dva moda vožnje,koji omogučuju oštro ili blago primanje gasa,što je naročito važno na makadamu.Super Tenere je opremljena ABS-om i kontrolom trakcije u vidu serijske opreme.Kombinirani sustav kočnica radi na način da kada se pritisne prednja kočnica aktivira se i stražnja i to ovisno o brzini vožnje i količini tereta.Ako se stisne zadnja kočnica prije prednje funkcija kombiniranog kočenja ostaje neaktivna.Isto tako ako se koči samo zadnjom prednja se ne uključuje.Unatoč žbicama na naplacima nema zračnica u gumama.Također i kontrola trakcije djeluje u dva stupnja.
MOTOR-redni dva cilindra
OBUJAM-1199 ccm
RAZVOD-dve bregaste četiri ventila po cilindru
ZAVRŠNI PRIJENOS-kardan
GUME-prednja 110/80-19 zadnja 150/70-17
KOČNICE-naprijed dvostruki disk 310mm natrag disk 282mm ABS
TEŽINA -261 KG
SNAGA-110 KS pri 7250 okr/min
OKRETNI MOMENT-114NM pri 6000 okr/min
CIJENA-124 900 kn
MOJ KOMENTAR- vrlo lijep motor,kak se meni inače sviđaju enduro motori sa naravno GS na čelu i ovaj motor je i više nego poželjan.Između ostalog raduje činjenica da pod sreijsku opremu dolazi čudo toga,od kofera,bočnih i zadnji,od abs od tracton control,integralnog kočenja i onog ne manje važnog utičnice a dodatna oprema je također impresivna kao,svjetla za maglu,viši vjetrobran,grijače ručki,niže sjedalo i veči centralni kofer od 30 lit.Puno elektronike na motoru bi trebao biti minus ak se nešto pokvari na cesti,tak razmišlja večina vozača ali takva elektronika daje ipak veču sigurnost vožnje,manju potrošnju ljepši i bolji rad motora a pokvarit se ne mora a zašto i bi kad se takva elektronika pojavljuje u svim novim motorima i funkcionira savršeno.Naravno da nemre sve biti savršeno,na kraju kad se pogleda cijena,strašno,možda to tak treba biti,možda sva ta oprema,kvaliteta motora,elektronika moraju tolko koštati ali za nas obične smrtnike taj motor je samo san,mada mi se neizmjerno sviđa,da i imam tu lovu iskreno neznam da li bi otišao u Yamahin dučan..............
(Powered by frubar.net)