Do Okučana auto cestom. Granicu prelazimo za nekoliko minuta i na BiH granici me Policajac traži prometnu i zelenu kartu pa gasim motor – što se pokazalo kao greška. Izgleda da se malo pregrijao od čekanja u koloni i ne želi ponovo upalit!!! Zavrti krug – dva i stane kao da nema struje! Palimo na guranac i lagano dalje dok vrtim u glavi šta bi moglo bit uzrok neposluha i hoće li ostatak puta biti problema. Kako sam planirao po prelasku granice napraviti i prvu pauzu krenuo sam u prvacu B. Luke i uskoro uz cestu vidio kafić s lijepom terasicom u debelom hladu. Stajemo i odmaramo uz domaću kavu. Nakon pola sata pauze ustajemo i prije oblačenja pokušavam upaliti motor i naravno – pali kao da nije ništa bilo – ipak je to ZR!
Nastavljamo do Banja Luke gdje se na kratko zaustavljamo na benzisnskoj, točimo benzin i nastavljamo dalje osječajući da bi uskoro i trbuhe trebali malo dopuniti pa nakon nekoliko kilometara kroz predivnu prirodu u kanjonu Vrbasa, stajemo u restoranu i naručujemo miješano meso, u kojem su naravno i obavezni Banjalučki čevapi.
I napokon:
Osvježeni nastavljamo put i uživamo u krajoliku i zanimljivim tunelima a sljedeće protezanje nogu radimo iznad Jajca, lupam nekoliko fotki i produljavamo dalje prema D. Vakufu.
Malo iza D. Vakufa spazimo restoran s prelijepom terasom u debeloj hladovini uz potočić koji vrti vodenicu, a ona vrti ražanj i naravno ne odolijevamo da ne napravimo još jednu pauzu za kavicu.
Otprilike negdje na tom dijelu puta nam se ukazuje i nekoliko oblaka kao dobrodošlo osvježenje od sunca koje sad već nemilice prži, kao da dan prije toga nije padala kiša kao da nikad neće stati. Oko Viteza nailazimo na radove i nakon vožnje po (duboko) frezanom asfaltu, komadima makadama i kojekakvim privremenim obilaznicama stižemo do autoceste koja nas vodi zadnjih 40-tak kilometara do Sarajeva.
Ulazimo u grad i pratimo putokaze prema centru, ali naravno negdje malo krivo skrenem i idem u dobrom pravcu ali sam zašao u nekakve uske uličice pa se zaustavljam na jednom križanju jer nisam bio siguran kamo dalje, kad se u skoro istom trenu kad i mi pored nas zaustavlja Taxi, spušta desni prozor i dovikuje: „ Jarane gdje si krenuo, mogu li ti pomoći?“ Naravno, ostajemo ugodno iznenađeni prijateljskom gestom i ubrzo stižemo do već nekoliko puta spominjanog pansiona Sebilj. Stigli smo taman oko 19 sati i na brzinu se raspremamo, motor naravno, parkiram u garažu i nakon malo predaha i osvježenja izlazimo na Baščaršiju i na burek te nakon kratke šetnje završavamo prvi dan.
... nastavak u idučem broju