by Dragec07 2/9/2011, 16:23
Stvarno nemam ništa protiv strožih kontrola i kažnjavanja prekršitelja, tj podržavam sve što će pridonijeti povećanju sigurnosti u prometu.
Ali, kao po našem starom običaju, tome se pristupa toliko nasumično i linijom najmanjeg otpora, zagrebi malo ovdje, malo ondje.
I uvijek su najdrastičnije promjene u kaznenom dijelu, opali po đepu one nesnalažljive, tj. siromašnije. I uvijek se cilja prvenstveno na brzinu i famoznu formulaciju "neprilagođena brzina uvjetima na cesti".
A kad ja prilagodim vožnju uvjetima na cesti s 3 prometne trake u industrijskoj zoni popodne kad nema žive duše na prometnici širokoj skoro 100 metara i opićim 150 km/h, naravno da će me dočekati multanova i globa za prekoraćenje brzine koja je tu ograničena na 50km/h. Bolesno i lopovski.
Ili kad se vozim po našoj lijepoj Ljubljanskoj aveniji u zgusnutoj koloni brzinom 80-90 na sat, kao i svi ostali oko mene, na dijelovima gdje je dopušteno 60, ili još gore 50 km/h (ispred hotela Antunović npr.) bez ikakve sankcije. Ali avaj, probajte to napraviti iza ponoći kad ta prometnica opusti, kad nema ni vozila ni pješaka. Sigurno ćete upasti u klopku. A zašto ta prometnica ima takvo ograničenje znaju valjda samo prikupljači love za državni proračun.
Ili bezbroj cesta izvan i unutar gradova koje ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete, prerovane bezbrojnim iskapanjima, zaboravljenim i neprimjerenim znakovima i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. I uz to još zapriječene barikadama kao u doba balvan pobune, tj tako profitabilnim ležećim policajcima svakojake vrste kojima je jedino zajedničko da nisu u skladu s važećim propisima. Pa onda na Selskoj kojom dnevno prođe 100 vozila pod sirenama i rotirkama svi testiraju krajnje domete podvozja vozila. Uključujući i autobuse.
Pa onda oni štedljiviji i brži prelaze na suprotnu stranu ceste u bravurama zaobilaženja tih prepreka. I svake, ama baš svake godine netko pogine!
Sto reči na kronično ne korištenje žmigavaca, jeste li primijetili da to jednako ne rade ni policajci. Pa opasna prestrojavanja, bez provjere, ili još bolje s provjerom pa na snagu. Ili izlazak iz kružnog toka bez žmigavca. ili ulazak u kružni tok sa žmigavcem.
Zar je tako skupo najaviti akciju "mjesec davanja žmigavaca" pa zaposliti sve policajce. Prvi prekršaj opomena, drugi 100 kn, pa svaki slijedeći duplo. Ak ne staviš pojas možeš ubiti sebe, ak ne daš žmigavac možeš i mene i sebe.
A što reči o genijalnosti lumena koji je u zakon unio termin obijesna vožnja! Moje bi jednostavno tumačenje toga bilo: vozač mečke, bembure ili bilo koje druge skuplje pile, sa spuštenim prozorom, izbačenim laktom i vidljivom pol kile teškom zlatnom narukvicom, lančičem od kile oko vrata koji se vozi 30 na sat. Zar to nije primjer objesne vožnje. Ja mislim da naši suci već sad umiru od smijeha o mogućim sadržajima prijava za obijesnu vožnju.
a ovo: vožnja motociklom i mopedom, postižući pritom gornju granicu dopuštenog broja okretanja motora. Debilana. Pa pol motora na našim cestama ima stotinjak konja, kaj trebaju spičiti ful gas kako bi spalili gumu ili se digli na zadnji kotač, ili proklizavali po masnim i skliskim zebrama. I koliko buke tada proizvode. A kako se neki vozači automobila voze, trebao bi svaki motor proizvoditi maksimalnu buku.
zar su austrijanci toliko glupi kad svojima doma pošalju uplatnicu na 30 € uz koju samo stoji : anonimna prijava, opasna vožnja, mjesto i vrijeme počinjenog prekršaja. ak uplatiš na vrijeme, sve 5. ako se žališ, brzi sudski proces koji ne može biti jeftiniji od 350€. A najbolji dio: anonimnu prijavu može podnijeti bilo koji policajac u bilo koje vrijeme, vozači vozila javnog prijevoza, vatrogasci, hitna, pa čak i vozači vozila komunalne službe. Ne sjećam se da je netko uspio u svojoj žalbi, bilo je par poznatih koji su pokušali. Sudac je jednostavno zaključio uvijek isto, nema razloga ne vjerovati tim osobama koje časno predstavljaju državne službe.